Asscher: gezant Turkije eerst aan het werk

De terugkeer van de Nederlandse ambassadeur naar zijn post in de Turkse hoofdstad Ankara is een belangrijke voorwaarde voor Nederland om het gesprek weer aan te gaan met Turkije. Dat is op te maken uit woorden van vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag.

De ambassadeur is niet meer welkom sinds de spanningen in maart hoog opliepen tussen Nederland en Turkije. Vrijdag maakte het kabinet bekend dat de Turkse vicepremier Tugrul Türkes volgende week niet welkom is in Apeldoorn voor een herdenking van de mislukte staatsgreep in Turkije een jaar geleden.

Er is sinds maart ,,weinig verbetering zichtbaar” in de relatie tussen beide landen, aldus Asscher. Hij vindt het ,,geen prettige situatie”. ,,We willen heel graag het gesprek aangaan, maar het lijkt me logisch dat dan te beginnen de ambassadeur weer aan het werk kan gaan.”

07-07-2017 © ANP / Demet TV