Categories Nieuws Artikelen

Turken herdenken mislukte coup

Turkse Nederlanders herdenken dinsdagavond in Apeldoorn de mislukte coup in Turkije van vorig jaar. Er is teleurstelling dat de vicepremier niet mocht komen om een toespraak te houden. ,,Maar we hebben onze achterban opgeroepen om de rust te bewaren”, zei Mustafa Aslan, secretaris van de organiserende Unie van Europese Turkse Democraten (UETD).

Het kabinet liet eerder weten dat de Turkse vicepremier Tugrul Türkes gezien de slechte diplomatieke verhoudingen niet welkom is. Er is geen reden voor onrust rond de bijeenkomst, zei Aslan. ,,Onze mensen komen hier om de gesneuvelden en gemartelden te herdenken. Sommige van hen hebben familieleden verloren.” De organisatie denkt dat tussen de vijfhonderd en zevenhonderd mensen de bijeenkomst bijwonen. De herdenking vindt plaats in Apeldoorn, mede omdat de organisatie in Rotterdam en Amsterdam geen geschikte locatie kon vinden, aldus de secretaris.

Rond theater Orpheus in Apeldoorn was het rustig bij aanvang van de bijeenkomst. In de straten rondom het theater stonden wel her en der politiewagens en een enkele bus van de ME opgesteld. Omdat het een herdenkingsbijeenkomst betreft, zag de gemeente Apeldoorn geen reden om deze te verbieden.

12-07-2017 © ANP / Demet TV