Suriname wil nu geen Nederlandse ambassadeur

De Surinaamse regering wil het op dit moment niet hebben dat Nederland in Suriname vertegenwoordigd is op het niveau van een ambassadeur. Daarom is het nu niet ‘opportuun’ om de door Nederland voorgedragen ambassadeur Anne van Leeuwen toestemming te geven naar Suriname te komen.

Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken, Yildiz Pollack-Beighle, vrijdagmiddag in het Surinaamse parlement gezegd. Donderdag werd bekend dat Van Leeuwen niet welkom is in Suriname. Een concrete reden of aanleiding voor het weigeren van de ambassadeur heeft de minister niet gegeven.

Het lag in de bedoeling dat Van Leeuwen in augustus ambassadeur Ernst Noorman zou opvolgen die donderdag is teruggekeerd naar Nederland. Uit berichten in lokale media is duidelijk geworden dat Noorman al op 29 juni wist dat Van Leeuwen niet meer welkom was. Dit terwijl Suriname op 22 juni had laten weten dat er wel toestemming was. Noorman en de Nederlandse regering hebben hier echter geen bekendheid aangegeven. Integendeel, Noorman heeft in enkele afscheidsinterviews juist gezegd dat de diplomatiek relatie tussen beide landen de afgelopen jaren weer hersteld was. Waarom de Surinaamse regering hier anders over denkt is niet duidelijk.

Overigens verliep ook de aanstelling van Noorman niet zonder problemen. In juni 2013 kwam hij binnen als afgevaardigde en het duurde tot november 2014 tot de Surinaamse overheid hem officieel als ambassadeur accepteerde. In april 2012 had de Nederlandse regering de toenmalige ambassadeur teruggeroepen uit protest tegen de omstreden Amnestiewet die het Surinaamse parlement had aangenomen.

22-07-2017 ANP / Demet TV