Categories Nieuws Artikelen

Kabinet maakt aantallen telefoontaps openbaar

De aantallen telefoontaps die per jaar worden uitgevoerd door de AIVD en de MIVD worden toch elk jaar bekendgemaakt. Dat heeft het kabinet besloten. Het gaat alleen om cijfers, niet wat er in de taps is opgevangen.

In december oordeelde de Raad van State in een procedure, die was aangespannen door privacyorganisatie Bits of Freedom, dat er geen goede reden is voor geheimhouding. Volgens de Raad van State leveren de cijfers geen inkijk in het werk van de geheime diensten op voor kwaadwillenden, zoals de overheid aanvoerde.

Het kabinet kreeg de tijd om nog één keer te onderbouwen waarom het ongewenst is om tapstatistieken uit het verleden openbaar te maken. Anders moesten de gegevens alsnog vrijgegeven worden.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de AIVD, en minister Bijleveld van Defensie, verantwoordelijk voor de MIVD, kiezen nu voor openbaarmaking via de jaarverslagen van beide veiligheidsdiensten. Daarmee is een eind gekomen aan de jarenlange procedure. De statistieken van de afgelopen jaren worden in maart op de site van de AIVD en Defensie gepubliceerd.

Gericht
Het gaat alleen om de statistieken met betrekking op gerichte taps. In de nieuwe aftapwet mag ook op grotere schaal worden getapt, bijvoorbeeld in een hele wijk of het verkeer van en naar publieke wifi-hotspots. Pas als er vervolgens gericht wordt meegekeken, telt dat als een tap.

Ook worden mogelijk alle afgeluisterde gesprekken op één hoop gegooid met internet- en telefoontaps. Daarbij tellen ook heimelijk geplaatste microfoontjes in auto’s en huizen mee.