Turkije: Betrekkingen met VS op “kritiek punt”

De betrekkingen tussen Turkije en de Verenigde Staten hebben volgens Mevlüt Cavusoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, een “zeer kritiek punt” bereikt.
“Of we verbeteren de relaties, of onze relaties zijn volledig verstoord. Er is geen alternatief”, sprak Cavusoglu maandag.

Volgens de minster zijn de verschillende posities in de Syrische burgeroorlog de belangrijkste oorzaak van de gespannen contacten met de VS. Daarover wil hij deze week praten tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson aan Ankara.

In de strijd tegen IS steunt de VS terreurorganisatie YPG dat nauwe banden heeft met terreurorganisatie PKK. 

Sinds 20 januari voert het Turkse leger een militaire operatie uit tegen de YPG in het noordwesten van Syrië. Turkije wil het offensief uitbreiden naar de door de YPG gecontroleerde plaats Manbij, waar de VS echter eigen troepen heeft gestationeerd.