Turkije roept Nederlandse vice-ambassadeur op het matje

Turkije roept Nederlandse vice-ambassadeur op het matje

Turkije heeft de Nederlandse vice-ambassadeur (tweede man van de Nederlandse ambassade) op het matje geroepen. Turkije wil van de Nederlandse vice-ambassadeur tekst en uitleg over het voornemen van de Tweede Kamer om het Armeense kwestie als genocide te erkennen.

Op dit moment is Erik Weststrate de plaatsvervangend ambassadeur in Turkije. Hij is de hoogste Nederlandse vertegenwoordiger in Ankara. Nederland heeft al langere tijd geen ambassadeur in Turkije omdat de Nederlandse ambassadeur er niet meer welkom is.

De Tweede Kamer wil op het voorstel van de ChristenUnie de moord op Armeniërs aan de vooravond van de stichting van het moderne Turkije aanmerken als genocide. Turkije is echter van mening dat er honderd jaar geleden weliswaar Armeniërs om het leven zijn gekomen, maar dat er geen sprake is van stelselmatige volkerenmoord.

© Demet TV