President Erdogan wint verkiezingen

President Erdogan wint verkiezingen

President Recep Tayyip Erdogan heeft zondag de Turkse presidentsverkiezing gewonnen. ,,Ons volk heeft ons de taak gegeven het presidentiële en uitvoerende ambt uit te oefenen”, zei hij in een korte toespraak in Istanbul. ,,Ik hoop dat niemand een schaduw zal werpen over de resultaten en de democratie zal beschadigen om het eigen falen te verbergen.”

Erdogan claimde de zege nadat regeringswoordvoerder Bekir Bozdag die bekend had gemaakt met ruim 95 procent van de stemmen geteld. ,,Het Turkse volk heeft Erdogan gekozen als eerste uitvoerende president van Turkije in het nieuwe systeem. Het Turkse volk heeft gezegd ‘verder’ met president Erdogan”, aldus Bozdag op Twitter.

Erdogan bedankte de Turkse kiezers, onder wie een ruime meerderheid van de Nederlandse stemgerechtigden, voor het in hem gestelde vertrouwen. Dat betekent een publiek mandaat voor hem en voor de alliantie van zijn regerende AK-partij. In het parlement heeft deze steun van de MHP.

Lees ook: NEDERLANDSE TURKEN KIEZEN WEER VOOR ERDOGAN