‘Bleker wil rituele slacht alsnog onmogelijk maken’

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) wil de rituele slacht alsnog onmogelijk maken. Dat concludeert NRC Handelsblad vrijdag uit een conceptbesluit van Bleker.

Bleker zou slachters willen verplichten aanwijzingen van een ambtenaar op te volgen. Joden vrezen volgens de krant dat de ambtenaar boven de opperrabbijn komt te staan. Als hij zich bemoeit met bijvoorbeeld het aantal snijbewegingen en de plek waar de halssnede wordt toegebracht, zou van een rituele slacht geen sprake meer zijn. Het vlees zou dan niet meer koosjer zijn.

Het conceptbesluit gaat volgens de krant tegen het convenant in dat in juni werd gesloten tussen joodse en islamitische organisaties, vertegenwoordigers van slachthuizen, dierenartsen en de wetenschap. Daarin staat dat dieren onverdoofd geslacht mogen blijven worden zoals de religies voorschrijven. Ook staat er dat dieren maximaal veertig seconden na het toebrengen van de halssnede dood moeten zijn.

Het conceptbesluit is vorige week vrijdag naar de slachterijen en organisaties gestuurd. Die kregen volgens de krant tot dinsdag de tijd om te reageren. In die korte periode viel ook het joodse Loofhuttenfeest. “Na vierhonderd jaar rituele slacht kun je niet verwachten dat deze kwestie in een paar dagen wordt opgelost”, zegt Jigal Markuszower van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap in de krant.

Ook het Contactorgaan Moslims en Overheid wil meer tijd om de plannen te bestuderen. Directeur Ebubekir Ozture zegt in de krant vooralsnog aan te nemen dat Bleker goede intenties heeft.

Bleker wil de partijen wel extra tijd geven, maar zegt niet of hij aan de bezwaren tegemoetkomt.

05 oktober 2012, 14:16
©novum