Turkije verwijt Macron politiek opportunisme

Turkije verwijt Macron politiek opportunisme

Turkije heeft boos gereageerd op de Franse aankondiging dat er een nationale herdenkingsdag komt voor de Armeense genocide. De woordvoerder van de Turkse president Erdogan stelde dat het Franse staatshoofd Emmanuel Macron ,,politieke problemen heeft in zijn eigen land en probeert de boel te redden door historische gebeurtenissen te gebruiken als politiek materiaal”.

Turkije bestrijdt dat tijdens de Eerste Wereldoorlog sprake was van een systematisch georganiseerde uitroeiing van de Armeniërs in het Ottomaanse Rijk. De woordvoerder van Erdogan zei dat beschuldigingen met betrekking op de ,,zogenaamde Armeense genocide” politieke leugens zijn. ,,Die hebben geen enkele juridische basis en staan haaks op de historische feiten”, vervolgde de zegsman. 

Frankrijk spreekt al sinds 2001 over een genocide op de Armeniërs. Macron maakte dinsdagavond bekend dat er ook een jaarlijkse herdenkingsdag komt. Hij zei ook dat hij Erdogan daar vooraf over had geïnformeerd.