Aantal importhuwelijken gedaald

Het aantal allochtonen dat vorig jaar een partner naar Nederland haalde om te trouwen is in de afgelopen twee jaar iets gedaald. Van alle allochtonenhuwelijken is nu ruim acht procent een migratiehuwelijk. In 2002 was dat nog twintig procent, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Migratiehuwelijken komen het meest voor onder Turken en Marokkanen. In deze groep huwde een op de zes een partner die naar Nederland was gekomen om te trouwen. In 2002 was dat nog ongeveer de helft.

Ondanks de daling van het aantal importbruiden en -bruidegommen trouwen Turken en Marokkanen nog wel vaak met iemand van dezelfde afkomst. Dat gebeurt in tachtig procent van de gevallen. Allochtonen trouwen kiezen nu dus vaker voor iemand die al in Nederland woont.

Vooral bij allochtonen van de eerste generatie ligt het aandeel migratiehuwelijken nog hoog. Vorig jaar was dat met elf procent twee keer zo hoog als onder allochtonen van de tweede generatie. In 2011 trouwden in totaal bijna 34 duizend allochtonen.

24 oktober 2012, 10:00
© [CopyRight 2012, Demet TV]