‘Schrappen zorgtoeslag dodelijk voor concurrentie’

Het schrappen van de zorgtoeslag is de doodsteek voor de concurrentie tussen zorgverzekeraars. Dat stelt vergelijkingssite zorgkiezer.nl. VVD en PvdA zouden volgens verschillende media overeen zijn gekomen om de zorgtoeslag te vervangen voor inkomensafhankelijke ziektekostenpremies.

Volgens zorgkiezer.nl zal de prikkel om de beste en goedkoopste verzekering aan te bieden afnemen als de plannen van VVD en PvdA doorgaan. De verschillen tussen zorgverzekeraars zijn bovendien minder goed te vergelijken als ze inkomensafhankelijk zijn.

De premie zal voor de meesten omlaag gaan in het nieuwe systeem. “In het huidige systeem kan de nominale premie honderd euro bedragen en krijgen lage inkomens bijvoorbeeld dertig euro terug via de zorgtoeslag. In het nieuwe stelsel zal de premie dan uitkomen op zeventig euro”, legt een woordvoerder van de site uit.

“Als een verzekeraar tien procent voordeliger kan aanbieden, scheelt dit in het huidige stelsel tien euro, maar in de toekomst slechts zeven euro. Dan wordt het dus minder aantrekkelijk om over te stappen. En dus neemt de concurrentie af”, aldus zorgkiezer.

26 oktober 2012, 16:02
©Novum