‘Van Rey omgekocht door projectontwikkelaar’

De ex-wethouder van Roermond Jos van Rey wordt ervan verdacht zich te hebben laten omkopen door de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol. Dat hebben bronnen bij justitie tegen NRC Handelsblad gezegd. Van Pol zou de tweede verdachte zijn in het corruptieonderzoek.

Het onderzoek naar Van Rey is volgens de krant gericht op vastgoeddeals en besluiten van de gemeente waardoor Van Pol bevoordeeld zou zijn. De twee waren volgens de NRC bevriend en Van Rey verbleef regelmatig in de vakantievilla van Van Pol in Saint-Tropez. De projectontwikkelaar zou bovendien geld hebben gestopt in het adviesbureau van de kinderen van Van Rey. Het adviesbureau financierde verkiezingscampagnes van VVD’ers.

Een onderzoekscommissie concludeerde in maart dat Van Rey jarenlang de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt door zijn vriendschap met Van Pol. De commissie concludeerde echter ook dat er geen bewijs is dat de VVD’er zichzelf heeft verrijkt of de gemeente financieel heeft benadeeld.

De projectontwikkelaar zegt niets van justitie te hebben gehoord. “Ik betreur het ten zeerste dat in diverse publicaties rondom het onderzoek mijn naam wordt genoemd en ik aldus ten onrechte in verband wordt gebracht met een corruptieonderzoek”, aldus Van Pol in een reactie in de krant.

Van Reys advocaat Gitte Stevens zegt in een reactie tegen L1 dat haar cliënt zich door niemand heeft laten omkopen, ook niet door zijn vriend Van Pol. Ze bevestigt dat de twee al eerder onderwerp van onderzoek zijn geweest en dat er destijds geen sprake was van onregelmatigheden. Stevens kon vrijdagmiddag niet direct reageren.

De 67-jarige Van Rey wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie en corruptie. Twee weken geleden deed justitie een inval in zijn woning. Ook het stadhuis van Roermond en de woningen van zijn kinderen werden doorzocht. Hij stapte begin vorige week op als wethouder in Roermond en als Eerste Kamerlid.

02 november 2012, 16:56
© [CopyRight 2012, Demet TV]