‘Veel moskee-internaten illegaal en onveilig’

Verschillende Nederlandse moskee-internaten zouden illegaal , onveilig en slecht onderhouden zijn. Ook zou er op geen enkele manier toezicht op de kinderen die er wonen zijn. En in sommige gevallen zouden er zelfs vermoedens van lijfstraffen zijn, schrijft NRC Handelsblad zaterdag. Inmiddels is het bericht overgenomen door NOS, NU.nl, en AD.

In tegenstelling tot andere vormen van kinderopvang hoeven deze internaten aan geen enkele kwaliteitseis te voldoen en geen pedagogisch plan te hebben. Medewerkers hebben daarnaast geen verklaring van goed gedrag nodig, aldus NRC.

In verschillende grote steden staan dergelijke moskee-internaten. Zo staat in Rotterdam een illegaal meisjesinternaat, waar vijftig meisjes op een zolder wonen zonder vergunning. De situatie er ‘absoluut brandonveilig en zelfs gevaarlijk te noemen’, staat in een notitie van de gemeente die in handen zou zijn van de krant.

In de moskeeën leven naar schatting zo’n drieduizend kinderen. Verschillende Tweede Kamerleden zeggen in een reactie in de krant bezorgd te zijn. Linda Voortman (GroenLinks) noemt de situatie ‘heel ernstig’, PvdA’er Martijn van Dam hoopt dat de situatie bekend is bij de inspectie Jeugdzorg. D66 gaat Kamervragen over de kwestie stellen.

 

Hier reageert de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus.

10 november 2012, 09:02
© [CopyRight 2012, Demet TV]