Hanenslachting bij debat Amsterdam geen probleem

De gemeente Amsterdam ziet geen reden om het slachten van een aantal hanen tijdens een debat dinsdag in De Balie te verbieden. De slachting voldoet aan alle hygiëne- en dierenwelzijnsregels, zegt een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg maandag.

Het plan om de dieren op het podium te slachten ter gelegenheid van de debatavond Abbatoir De Balie, over de productie van vlees, stuitte op weerstand bij de lokale fractie van de Partij voor de Dieren.


 De partij snapt het nut niet en stelt dat de slachting alleen ter vermaak is.

De partij vroeg Van der Burg vervolgens of De Balie überhaupt wel voldoet aan de eisen voor een dergelijke slachting. Na een gesprek met de directeur van het debatcentrum bleek dat er geen enkel probleem is voor de slacht. Van verbieden is dan ook geen sprake, aldus de woordvoerder.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) zegt desgevraagd dinsdag aanwezig te zijn tijdens het debat om toezicht op de slachting te houden. Volgens een woordvoerder is dat niet gevraagd door De Balie, maar stuurt de overheidsinstantie op eigen initiatief een inspecteur.

De hanen worden geslacht door een slager. Vrijdag staan ze op het menu in De Balie. De dieren worden verwerkt tot een parfait van kippenlever met gegrilde ciabatta, een pastei van kippenborst en paddenstoelen en tajine van kippenpootjes, meldt De Balie.

26 november 2012, 16:04
©Demet TV