PVV noemt Turkije maffiastaat

De PVV is donderdag tijdens een overleg over de uitbreiding van de Europese Unie hard van leer getrokken tegen Turkije en Albanië. Kamerlid Barry Madlener noemde Turkije ‘gegijzeld door de islamitische maffia onder leiding van Erdogan en Gül’. En Albanië is een ‘islamitisch boevennest’, zei hij.

Dit schoot zowel de voorzitter van het debat René Leegte (VVD) als D66-leider Alexander Pechtold in het verkeerde keelgat.


Pechtold refereerde aan de eerdere rel rond Turkije toen PVV’er Raymond de Roon de Turkse premier Erdogan een ‘islamitische aap’ noemde. Destijds leverde de partij van Geert Wilders nog gedoogsteun aan het kabinet.

Pechtold riep op om de fatsoensnormen in acht te nemen, zodat niet de indruk kan ontstaan dat in het Nederlandse parlement zo over bevriende staten wordt gesproken. Madlener leek dit niet van plan. Hij bestreed dat Turkije een bondgenoot is. Toen hij vervolgens Albanië een ‘islamitisch boevennest’ noemde, werd het Pechold te gortig.

“Ik vraag een schorsing aan. Als dit zo doorgaat pas ik ervoor om te overleggen”, zei hij. Aangezien Madlener aan het einde was gekomen van zijn betoog, vond Leegte het niet nodig om te schorsen. Wel vroeg hij Madlener zich niet in dergelijke termen uit te drukken en zich te beperken tot de inhoud.

29 november 2012, 14:37
©Demet TV