NAVO willigt Turks verzoek om Patriot-raketten in

De NAVO heeft besloten Turkije te voorzien van Patriot-raketten voor bij de grens met Syrië. Dat heeft de NAVO dinsdag bekendgemaakt. “We staan pal achter Turkije”, zei NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen.

Turkije wil de Patriot-raketten gebruiken om de luchtafweer langs de Syrische grens te verstevigen. Er zijn al meerdere keren granaten vanuit Syrië afgeschoten en in Turkije terechtgekomen, maar er wordt vooral gevreesd voor het enorme raketarsenaal van Syrië en de voorraad chemische wapens van het land.

De ministers van buitenlandse zaken van de NAVO-landen zeiden in een verklaring dat de inzet van de raketten slechts en alleen defensief van aard zal zijn. De Patriots worden onder geen beding gebruikt om een no-flyzone af te dwingen of een militair offensief te ondersteunen, aldus de verdragsorganisatie.


Fogh Rasmussen sprak de hoop uit dat er van de Patriots een de-escalerende werking uitgaat.

Hoewel de NAVO heeft ingestemd met het Turkse verzoek ligt de uiteindelijke beslissing bij de landen die over Patriot-raketten beschikken: Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten.

Een afvaardiging van het Nederlandse leger bracht vorige week met Duitse en Amerikaanse collega’s een bezoek aan Turkije om de inzet van de Patriot-raketten te onderzoeken. De negen Nederlandse militaire verkenners kwamen dinsdag thuis. Zij gaan nu een militair advies uitwerken voor minister van defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. Daarna neemt het kabinet een besluit.

04 december 2012, 19:45
©Demet TV