Amsterdam komt met blowverbod op scholen

Amsterdam voert een blowverbod op schoolpleinen in. De maatregel moet 1 januari ingaan, schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een beleidsbrief. Op sommige middelbare scholen en ROC’s wordt volgens de burgemeester tijdens schooltijd veel geblowd. Veel scholen treden hier tegen op, maar zouden soms niet genoeg bevoegdheden hebben om dit aan te pakken. De gemeente gaat scholen die hier niet tegen optreden opdragen dit op te pakken.

Van der Laan wil ook een blowverbod op speeltuinen invoeren. Hij wijst e in de brief op dat speeltuinen zijn bedoeld voor kinderen en dat blowen daar veel overlast kan veroorzaken.


Een eerder blowverbod in Amsterdam werd door de Raad van State afgeschoten omdat iets dat al verboden is niet nog eens kan worden verboden. Op verzoek van Amsterdam is de Opiumwet daarom aangepast, waardoor het volgens Van der Laan nu alsnog mogelijk is plaatselijke blowverboden in te voeren.

Van der Laan schrijft verder dat bezoekers van coffeeshops in Amsterdam geen uittreksel uit het Nederlands bevolkingsregister hoeven te tonen. Die eis van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is landelijk ingevoerd om drugstoerisme tegen te gaan. Dat toerisme veroorzaakt vooral in het zuiden van het land overlast.

Amsterdam wordt jaarlijks door zes tot zeven miljoen toeristen bezocht. Een derde daarvan bezoekt een coffeeshop, maar dat zijn volgens Van der Laan geen overlastgevende toeristen. Hij vreest dat zij hun toevlucht zoeken bij straathandelaren als zij zonder uitreksel niet meer bij een coffeeshop terecht kunnen.

12 december 2012, 10:04
©Demet TV