Teeven gaat Somalische asielzoekers terugsturen

Asielzoekers uit Somalië kunnen weer gedwongen worden teruggestuurd. De situatie in de Somalische hoofdstad Mogadishu is daar veilig genoeg voor, heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) maandag besloten, meldt zijn ministerie.

Teeven baseert zijn besluit op een ambtsbericht over Somalië van eind vorige maand. Tot dan toe werd aangenomen dat Mogadishu te gevaarlijk is om vluchtelingen uit de stad terug te sturen. De situatie is nog altijd ‘zorgelijk’, maar er zijn volgens het ministerie veel verbeteringen te zien.

Zo worden de wegen niet meer versperd door milities, zijn markten vrij toegankelijk en bloeit het zakenleven op.


Ook zouden steeds meer vluchtelingen zich weer in de stad vestigen. In België, Duitsland en Zweden werd eerder al geconcludeerd dat vluchtelingen weer kunnen terugkeren naar Mogadishu. Ook voor de etnische minderheidsgroep Reer Hamar/Benadiri worden geen uitzonderingen meer gemaakt vanwege hun afkomst. De positie van die groep is volgens Teeven verbeterd.

Door de wijziging is er in heel Somalië geen gebied meer dat te gevaarlijk is om vluchtelingen heen te sturen. Reizen over land en door de lucht is nu mogelijk, waardoor vluchtelingen weer gedwongen kunnen worden teruggestuurd. Teeven kondigt op de website van zijn ministerie aan pas weer over te gaan tot uitzettingen als hier over is overlegd met de Tweede Kamer.

17 december 2012, 14:16
©Demet TV