Zetel erbij voor Thieme na slachtdebat in senaat


Het debat in de Eerste Kamer over het verbod op het onverdoofd ritueel slachten lijkt de Partij voor de Dieren electorale winst op te leveren. De Eerste Kamer stak deze week een stokje voor het verbod op het onverdoofd ritueel slachten, maar de partij van Marianne Thieme stijgt van drie naar vier zetels, blijkt uit de donderdag gepubliceerde Politieke Barometer.


Verlies is er voor regeringspartij VVD. De partij van premier Mark Rutte is in twee weken gedaald van 35 naar 33 zetels. De andere regeringspartij CDA stijgt van veertien naar vijftien zetels; gedoogpartij PVV blijft stabiel op 27 stuks. De gedoogcoalitie komt uit op 75 zetels, eentje te weinig voor een meerderheid.


Het gemiddelde rapportcijfer voor het kabinet komt dit jaar uit op een 5,6. Begin dit jaar scoorde het kabinet met een 5,9 het hoogst – het dieptepunt was begin november met een 5,1. De peiling van donderdag zit daar met een 5,3 weer net iets boven, aldus de onderzoekers van Synovate.


Bij de overige oppositiepartijen zijn de verschuivingen klein. GroenLinks en de ChristenUnie winnen allebei een zetel en komt uit op respectievelijk acht en zes zetels. Verlies is er voor de PvdA (van 24 naar 23 zetels) en D66 (van vijftien naar veertien zetels). Bij de SP (achttien zetels) en SGP (twee zetels) verandert niets.


15 december 2011, 18:42
(© Novum)