Donner officieel naar Raad van State

Het kabinet heeft vrijdag minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) voorgedragen als vicepresident van de Raad van State. Hij wordt opgevolgd door Liesbeth Spies, nu CDA-gedeputeerde in Zuid-Holland.

De voordracht van Donner werd al maanden verwacht. In oktober besloot het kabinet niet Donner, maar minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) verantwoordelijk te maken voor de sollicitatieprocedure. Naar algemeen werd aangenomen moest dat ervoor zorgen dat Donner niet zichzelf hoefde aan te nemen.

De voordracht van de 63-jarige Donner moet nog worden bekrachtigd door koningin Beatrix. De benoeming van Donner gaat in per 1 februari. Dan vertrekt de huidige vicepresident, Herman Tjeenk Willink. Hij gaat met pensioen.

De Raad van State is het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet en daarnaast de hoogste bestuursrechter. Koningin Beatrix is voorzitter van de raad. De dagelijkse leiding is in handen van de vicepresident, die ook een van de vaste adviseurs is van de koningin, onder meer bij kabinetsformaties.

Donner was eerder minister van Sociale Zaken en van Justitie. Ook was hij lid van de Raad van State en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, een ander adviesorgaan van het kabinet.

Op de benoeming van Donner is veel kritiek. De linkse oppositie in de Tweede Kamer is tegen, omdat Donner straks advies moet geven over wetsvoorstellen die hij zelf heeft gemaakt. Ook was de sollicitatieprocedure volgens de oppositie een toneelstuk, omdat vooraf vaststond dat Donner het zou worden.

Donner heeft vrijdag als minister zijn ontslag aangeboden aan koningin Beatrix. “De koningin heeft dit ontslag op de meest eervolle wijze verleend, onder dankbetuiging voor de vele en gewichtige diensten aan Haar en het Koninkrijk bewezen”, meldt het Kabinet der Koningin. Beatrix heeft vervolgens Spies beëdigd als minister.

De 45-jarige Liesbeth Spies zat van 2002 tot vorig jaar in de Tweede Kamer, de laatste drie jaar als vicefractievoorzitter. Daarna was ze tijdelijk partijvoorzitter van het CDA. Sinds dit voorjaar is ze gedeputeerde in Zuid-Holland, een post die ze nu weer verlaat.

16 december 2011, 12:44
(© Novum)