Nederlander vast bij recorddrugsvangst

Een Nederlander en een Brit zijn donderdag aangehouden bij de grootste cocaïnevangst dit jaar in de Dominicaanse Republiek. Op een vliegveld werd in twintig koffers in totaal 1077 kilo coke gevonden. De aangehouden mannen zijn waarschijnlijk piloten, meldt de anti-drugseenheid van de politie in het Caribische land.

De drugs, verdeeld in zo’n 1000 pakketjes, werd gevonden op het internationale vliegveld van La Romana in het oosten van de Dominicaanse Republiek. De koffers met drugs werden donderdagochtend om 04.00 uur lokale tijd bij het vliegveld afgeleverd. Waarna de politie ingreep. De actie werd voorbereid in samenwerking met de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA). De drugs zouden naar België worden vervoerd.

In totaal werden er in de zaak vijftien aanhoudingen verricht. Onder de arrestanten zijn ook veiligheidsmedewerkers van het vliegveld. De bende smokkelde volgens de politie drugs naar de VS en Europa. De lading die nu is onderschept zou per speedboot aan land zijn gebracht. Het land is een belangrijke doorvoerhaven voor Zuid-Amerikaanse cocaïne.

In de Dominicaanse Republiek worden vaker Nederlanders aangehouden voor drugssmokkel. Meestal gaat het om kleinere hoeveelheden. Volgens recente cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten er in de Dominicaanse Republiek 139 Nederlanders vast voor een drugsdelict.

16 december 2011, 12:47
(© Novum)