Oppositie hekelt benoeming Donner

De linkse oppositie in de Tweede Kamer heeft geen goed woord over voor de benoeming van Piet Hein Donner (CDA) als vicepresident van de Raad van State. PvdA, SP en GroenLinks vinden Donner ongeschikt en hekelen de manier waarop hij is benoemd.

SP-Kamerlid Ronald van Raak noemt de benoeming van Donner een ‘klap in het gezicht’ van de Raad van State. “Donner is een geslepen politicus, die gewend is om zijn mening door te drijven. Dat past niet bij de Raad van State, die onafhankelijk advies moet geven”, zegt Van Raak. Hij stelt verder dat de ’traditionele machtspartijen’ de baantjes weer onderling hebben verdeeld.

“Dit was een dramatische procedure”, vindt PvdA-leider Job Cohen. Iedereen wist al maanden dat Donner het zou worden, zegt Cohen, maar premier Mark Rutte (VVD) bleef volhouden dat er een open sollicitatieprocedure was. “Met de benoeming van Donner blijkt dat allemaal schijn te zijn geweest. Het optreden van de premier moet dan ook als schijnheilig gekarakteriseerd worden.”

Donner is volgens Cohen geen goede keuze. “Donner gaat straks adviseren over voorstellen die hij zelf als minister heeft gedaan. Hij gaat zijn eigen vlees keuren.”

D66-Kamerlid Gerard Schouw vindt dat het kabinet de Raad van State schade heeft toegebracht met de ‘partijpolitieke benoeming’ van Donner. “De benoeming van iemand met een dergelijk scherp politiek profiel is discutabel”, zegt Schouw.

Schouw wijst er verder op dat in de ‘profielschets’ voor de functie staat dat de vicepresident flexibel moet zijn en naar consensus moet streven. “Bij Donner denk ik niet meteen aan flexibiliteit en consensus”, zegt Schouw. Volgens hem zocht Donner als minister juist vaak het conflict.

Ook GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent heeft er bezwaar tegen dat Donner advies moet geven over zijn eigen wetsvoorstellen. “Je krijgt het beeld van: wij-van-wc-eend adviseren wc-eend.” Ze wijst erop dat het kabinet het niet eens werd over de weigerambtenaren, en de Raad van State om advies heeft gevraagd. Dat moet Donner nu gaan uitbrengen.

Van Gent wil nog voor Kerstmis tekst en uitleg van het kabinet over het verloop van de sollicitatieprocedure.

16 december 2011, 13:15
(© Novum)