Koning prijst Rotterdamse aanpak probleemwijk

Koning prijst Rotterdamse aanpak probleemwijk

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag een verrassingsbezoek gebracht aan de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken. Na de arrestatie in 2015 van een Fransman, die werd verdacht van terroristische activiteiten in Frankrijk besloot de gemeente de wijk aan te pakken.

,,De Rotterdamse aanpak is uniek”, zei de koning na afloop. ,,Ik denk dat die heel erg past in de Nederlandse aanpak: open, transparant. En waar de burgemeester, samen met de driehoek, naar de wijk toegaat en de problemen bespreekt en ook de wijk zelf verantwoordelijk houdt voor de aanpak ervan. Het is een wisselwerking, beide kanten op. Dat doet deze burgemeester heel goed. Ik ben blij dat hij me meegenomen heeft.”

Tijdens een wandeling over de Mathenesserweg, waar veel illegale casino’s de deuren moesten sluiten, ontmoette de koning bewoners. Aboutaleb vertelde dat de gemeente op de Schiedamseweg nog zwaar moet ingrijpen. De burgemeester wil er tientallen malafide winkels weg hebben en hij wil de woonsituatie aanpakken. ,,Er wonen hier nog te veel mensen in een te klein huis, soms in beschimmelde woningen, soms wordt er ’s avonds nog een matrasje op de grond gelegd om nog een familielid te laten slapen. De sociale condities zijn nog niet optimaal. We hebben hier nog wel een jaar of tien werk, denk ik.”