Categories Nieuws Artikelen

Israël schendt mensenrechten, maar trekt zich niets aan van kritiek

Het Israëlische leger heeft bij schermutselingen met demonstrerende Palestijnen vorig jaar bij de grens met de Gazastrook de mensenrechten geschonden. Die conclusie trekt een groep experts van de Verenigde Naties.

Palestijnen demonstreerden sinds 30 maart bij de grens. Zij eisten onder meer het recht terug te keren naar gebieden die nu tot Israël behoren. De actievoerders staken onder meer steeds banden in brand en gooiden stenen naar de militairen. Die schoten met scherp terug. Volgens de Palestijnen kwamen daardoor meer dan 250 mensen om het leven, de VN houdt het op 189 doden.

,,Enkele schendingen van de mensenrechten kunnen oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid zijn, die Israël direct moet onderzoeken”, constateert de onderzoekscommissie van de VN die donderdag de resultaten presenteerde.

Het is niet de eerste keer dat Israel op de vingers wordt getikt. Het land trekt zich daar echter niets van aan.

Zo moedigt Israël al jaren de bouw van illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever aan en legt het de bewegingsvrijheid van Palestijnen sterk aan banden. Israëlische strijdkrachten doden Palestijnse burgers, onder wie kinderen, en houden honderden Palestijnen zonder proces gevangen.

10 dingen die je niet wist over de Israëlische bezetting van Palestijns gebied

1. Miljoenen in nood

De VN tellen 2,3 miljoen mensen in bezet Palestijns gebied die afhankelijk zijn van noodhulp. Dat is bijna de helft van de totale bevolking. 1,6 miljoen mensen hebben te weinig eten.

2. Een kwart leeft in armoede

Van elke vier Palestijnen leeft er één onder de armoedegrens. 27% is werkeloos. In Gaza is het nog erger. 43% heeft er geen werk.

3. Meer kinderen sterven

De VN vierden feest eind 2015 omdat kindersterfte wereldwijd enorm is afgenomen. Maar in Gaza neemt kindersterfte voor het eerst in 50 jaar weer toe.

4. Kreupele economie

De bezetting van Palestijns gebied heeft een vernietigend effect op de economie in het gebied. De VN hebben uitgerekend dat de economie twee keer zo groot zou kunnen zijn als het gebied niet bezet was geweest.

5. Landroof dreigt voortdurend

Op de Westbank (Gebied C) lopen boeren en nomaden voortdurend het risico dat hun land wordt ingenomen en bezittingen afgepakt of vernietigd, om plaats te maken voor Israëlische nederzettingen, illegaal onder internationaal recht. Tussen 1967 en 2009 annexeerde Israël op de Westbank een gebied groter dan de provincie Noord-Holland voor Israëlische kolonisten. Dit is een grove schending door Israël van de Conventie van Geneve.

6. 10.000 doden

De afgelopen 17 jaar zijn bij gevechten tussen Israëliërs en Palestijnen ruim 10.000 mensen omgekomen. Van elke 10 overledenen zijn er 9 Palestijn.

7. Kostbare hulp

Sinds 1993 heeft de internationale gemeenschap 30 miljard dollar aan hulp geboden aan bezet Palestijns gebied. Vrijwel nergens anders in de wereld is zoveel geld per inwoner besteed aan ontwikkelings- en noodhulp. Dit ging echter niet gepaard met politieke wil door de internationale gemeenschap om Israel verantwoordelijk te houden voor schendingen van internationaal recht. Zonder de bezetting was het overgrote deel van deze hulp niet nodig geweest.

8. Vernietigde hulp

De geboden hulp heeft geen vrede én geen ontwikkeling gebracht. Integendeel. Doordat Israel hulp in beslag neemt of vernietigt, is alleen al van de Europese hulp 65 miljoen euro verloren gegaan tussen 2001 en 2015. Alleen al tijdens de Gaza-oorlog in 2014 ging 23 miljoen euro aan hulp verloren.

9. Verboden hulp

Israël maakt hulporganisaties het werk steeds vaker onmogelijk door hulp te blokkeren en te vernietigen.

10. 50 jaar gesloten ogen

Veel te vaak heeft Israël de afgelopen jaren ongestraft internationale wetgeving kunnen schenden. Daardoor blijven onrecht en armoede in Palestijnse gebied in stand. Natuurlijk mag Israël zichzelf beschermen, maar de wereld mag Israël niet straffeloos niet-Israëlisch grondgebied laten bezetten en mensenrechten schenden.