VS doet stap terug! Gesprekken over levering Patriots aan Turkije van start

VS doet stap terug! Gesprekken over levering Patriots aan Turkije van start

De Verenigde Staten lijken toch bereid te zijn om Patriot luchtafweersystemen aan Turkije te leveren, blijkt uit een brief van de Amerikanen aan Turkije. Dat zegt de Turkse minister Mevlut Cavusoglu van Buitenlandse Zaken in een televisieprogramma.

“Op een brief die wij twee jaar geleden stuurden, hebben we positief antwoord gekregen. De onderhandelingen zijn begonnen,” laat de Turkse minister Cavusoglu weten. Omdat de VS eerder niet bereid was om de luchtafweersystemen aan NAVO-bondgenoot Turkije te leveren, heeft Turkije besloten om vergelijkbare afweersystemen van de Russen te kopen. Naar verwachting zullen de zogenoemde S-400 luchtafweersystemen van de Russen eind dit jaar worden geleverd aan Turkije.

“De Amerikanen zeggen nu dat zij bereid zijn Patriots te leveren aan Turkije. De onderhandelingen daarover zijn begonnen, maar er zijn belangrijke voorwaarden. Ten eerste: De prijs. Ten tweede: De levertijd en ten derde: Of in de toekomst sprake kan zijn van een gezamenlijke productie. Wat betreft de levertijd heeft de VS laten weten dat zij één luchtafweersysteem op zeer korte termijn kunnen leveren,” aldus de Turkse minister Cavusoglu.

Verder laat de Turkse minister weten Patriots te willen afnemen pas als Turkse belangen voldoende behartigd worden: “Turkije heeft ook voorwaarden. Als we het eens kunnen worden en het in ons belang is, dan kopen we het. Als we het niet eens kunnen worden, dan zijn er altijd andere opties. Dit is niet het einde van de wereld. Andere opties zijn er altijd”.

Waarom de Verenigde Staten nu net vóór de levering van de Russische luchtafweersystemen toch bereidheid toont om Patriots te leveren aan Turkije is niet bekend.

© Demet TV