Van deze nieuwe oplichtingstruc had je niet eerder gehoord

Van deze nieuwe oplichtingstruc had je niet eerder gehoord

Internetoplichters proberen steeds nieuwere manieren te vinden om nietsvermoedende consumenten op te lichten. Een steeds vaker gebruikte manier om mensen op te lichten is de phishing-sms-methode. De methode wordt al langer gebruikt, maar nu krijgen steeds meer mensen ermee te maken. Zelfs medewerkers van deze website. Daarom tijd voor Demet TV om te onderzoeken hoe dit in zijn werk gaat.

Sms uit naam van uw bank

U krijgt een sms-bericht met de mededeling dat uw betaalrekening is geblokkeerd en wordt verzocht om uw identiteit te verifiëren via de meegestuurde link. Wat de ontvanger van het sms-bericht niet weet, is dat niet de bank, maar criminelen dit bericht hebben gestuurd.

Klik op de link

Maar wat gebeurt er dan als u op deze link klikt? Medewerkers van Demet TV hebben dit voor u gedaan. U komt dan op een nepsite dat lijkt op de website van ING. Omdat deze website een een-op-een nagemaakte website is, verschilt het niet van de echte website van de ING.

Zo ziet de nagemaakte nepsite eruit. Maar let op, u heeft hier niet met ING te maken.

Inloggen

Nu begint het echt gevaarlijk te worden. U wordt gevraagd om uw inlogcode en wachtwoord van uw bank in te voeren. Nietsvermoedende consumenten die denken hiermee hun betaalrekening te deblokkeren, komen na het invullen van hun inlogcodes pas echt in de problemen. Want deze nepsite die zich voordoet als de site van uw bank zal op de achtergrond uw inlogcodes naar de criminelen sturen.

Toch erin getrapt?

Heb je ondanks alle waarschuwingen toch op de link geklikt en ook je inlogcodes ingevuld? Neem in dat geval direct contact op met je bank en laat je rekening blokkeren. Wacht hier niet mee, maar doe het direct. Want criminelen die uw inloggegevens van uw bank in hun bezit hebben, zullen er alles aan doen om zo snel mogelijk geld van uw rekening af te halen.

Reactie ING 

In reactie op de vele phishing-sms laat de ING op hun website weten nooit sms-berichten aan hun klanten te sturen. ING: “Onlangs hebben criminelen een reeks aan phishing-berichten verstuurd, waarbij geen e-mail maar SMS wordt gebruikt. In de SMS wordt opgeroepen op een link te klikken om ’te voorkomen dat de rekening wordt opgeschort’. In werkelijkheid proberen de criminelen je te verleiden om je inloggegevens in te vullen op deze phishing-site die onder controle van de criminelen staat. De crimineel gebruikt de gegevens om in te loggen op je ‘Mijn ING’ account en zal proberen geld van je rekening af te halen.”

© Demet TV