Categories Nieuws Artikelen

Erdogan: Besluit kiesraad belangrijke stap in versterking Turkse democratie

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is blij dat de lokale verkiezing in miljoenenstad Istanbul moet worden overgedaan. Hij noemt het besluit van de kiesraad een ,,belangrijke stap in de versterking van de Turkse democratie”, bericht staatspersbureau Anadolu.

De AK-Partij van Erdogan had bij de verkiezing in de grootste stad van Turkije een gevoelige nederlaag geleden. Oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu was zelfs al geïnstalleerd als burgemeester toen de kiesraad een streep haalde door de uitslag. Stemgerechtigden in Istanbul moeten nu op 23 juni opnieuw naar de stembus, omdat er bij de verkiezing sprake was van ,,georganiseerde corruptie, complete wetteloosheid en onregelmatigheden”.

Felle kritiek

Volgens de president is oud-premier Binali Yildirim straks weer de kandidaat van zijn partij voor het burgemeesterschap van de metropool. Hij verloor eerder nipt van oppositiekandidaat Imamoglu, die volgens zijn CHP-partij ook weer meedoet als de stembusgang wordt overgedaan.

Het verschil tussen Yildirim en Imamoglu bedroeg destijds ongeveer 13.000 stemmen in een stad met ongeveer 10 miljoen stemgerechtigden. Het annuleren van de uitslag door de kiesraad krijgt in Turkije ook felle kritiek. De oppositie reageerde woest en ook vanuit het buitenland klonk felle kritiek.

De CHP-politicus krijgt bij de herkansing mogelijk hulp van andere partijen. De rivaliserende kandidaat Necdet Gokcinar van de conservatief-islamitische partij Saadet , die eerder meer dan 100.000 stemmen kreeg, overweegt dit keer niet mee te doen en Imamoglu te steunen. ,,Ik wacht nog op een besluit van mijn partij”, zei hij tegen een televisiezender.