Bilzen (België) opnieuw naar stembus vanwege onregelmatigheden

Bilzen (België) opnieuw naar stembus vanwege onregelmatigheden

De stad Bilzen in België organiseert op zondag 16 juni nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft de Bilzense gemeenteraad dinsdagavond beslist. De Raad van State verklaarde de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober ongeldig omwille van verschillende onregelmatigheden die de zetelverdeling mogelijk hebben beïnvloed. Daarom moeten de inwoners van de Limburgse stad dus opnieuw naar de stembus.

Door de beslissing van de Raad van State moest het stadsbestuur van Bilzen binnen de 50 dagen nieuwe verkiezingen organiseren.

ISTANBUL

Hoewel de beslissing om de verkiezingen in Bilzen ongeldig te verklaren dik een week geleden is bekendgemaakt, heeft dit het nieuws in Nederland niet gehaald. Dus grote kans dat u het nu voor het eerst leest. Dit in tegenstelling tot het besluit van de Turkse kiesraad om de verkiezingen in Istanbul ongeldig te verklaren. Het NOS journaal was er toen als de kippen bij om de democratie in Turkije aan de kaak te stellen. NOS journaal: “De AKP is niet in staat zijn verlies toe te geven. Je mag nu wel grote vraagtekens zetten bij de vraag of de Turkse kiesraad onafhankelijk is. Er rezen de laatste jaren vaker twijfels over de democratie in Turkije,” aldus het NOS-journaal over het besluit van de Turkse kiesraad om de verkiezingen in Istanbul over te doen.

Waarom NOS nu geen vraagtekens zet bij de onafhankelijkheid van de Raad van State in België en zich niet afvraagt of België nog wel een democratie is, zal voor een deel van de Turkse Nederlanders onbegrijpelijk blijven.

© Demet TV