Benzine duurder, water goedkoper in 2012

Autobrandstoffen zijn vorig jaar 7,3 procent duurder geworden dan een jaar eerder. Hiermee behoren benzine, lpg en diesel tot de hoogste stijgers van afgelopen jaar. Kraanwater is met een min van zeven procent juist een van de grootste dalers. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Autobrandstoffen werden duurder door de hogere olieprijs, maar ook door hogere accijnzen en de hogere btw. Naast brandstof werd ook gas hierdoor met 7,2 procent flink duurder.

Een andere grote prijsstijger was het vervoer over de weg, via de bus of de taxi. Dat steeg gemiddeld 8,3 procent in prijs. Ook sigaretten staan in de top met stijgers, die werden gemiddeld 6,2 procent duurder.

De prijsdaling van water komt door de daling van de grondwaterbelasting.


Naast water werden ook consumentenelektronica, zoals televisies, camera’s en computers, het afgelopen jaar goedkoper. Zo moest voor een televisie gemiddeld 6,1 procent minder worden betaald.

Voedsel is het afgelopen jaar twee procent duurder geworden. Aardappelen waren door de goede oogst zelfs 11,9 procent goedkoper. Ook groente werd gemiddeld goedkoper. Koffie en thee stegen het hardst in prijs met 3,9 procent, door tegenvallende oogsten in de afgelopen jaren en de grotere vraag naar koffie in Brazilië en China.

Gemiddeld kwam de inflatie over 2012 uit op 2,5 procent. Een jaar eerder was dat nog 2,3 procent. Belangrijkste verschil tussen de twee jaren is dat huren van een woning fors harder zijn gestegen afgelopen jaar.

10 januari 2013, 10:10
©Demet TV