Minder overvallen in 2012

Er zijn vorig jaar minder overvallen gepleegd. Het aantal daalde van 2272 in 2011 naar 1982 in 2012, een daling van dertien procent. Wel werden meer bejaarden thuis overvallen en steeg het aantal overvallen op supermarkten. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag bekendgemaakt.

Het aantal woningovervallen op 55-plussers steeg van 173 naar 200. De bewindsman neemt samen met ouderenorganisaties maatregelen om dit tegen te gaan. Opstelten heeft de aanpak van overvallen sowieso ‘topprioriteit’ verklaard. Het kabinet wil dat het aantal overvallen eind 2014 terug is gedrongen tot het niveau van 2006, ofwel maximaal 1900.

Het afgelopen jaar heeft de aanpak van overvallen op juweliers en woningovervallen extra aandacht gekregen.


Dat heeft geleid tot een daling van respectievelijk 35 en tien procent. Verder was er een daling van het aantal overvallen op tankstations (-twaalf procent), tabakszaken (-zestien procent) en horecagelegenheden (-acht procent). Het aantal overvallen op supermarkten steeg van 178 naar 183.

Opstelten maakte de cijfers bekend in Den Haag, waar hij aanwezig was bij de aansluiting van de eerste geldautomaat van ABN AMRO op Live View. Dat is een videosysteem waardoor de politie via bewakingscamera’s direct kan meekijken wanneer een plof- of ramkraak plaatsvindt.

Agenten die zich in de buurt van de kraak bevinden, kunnen dan meteen worden gewaarschuwd. Hierdoor gaat de pakkans van criminelen omhoog. De politie werkt sinds juni met het systeem; ABN AMRO is de eerste bank die wordt aangesloten op het systeem.

10 januari 2013, 11:58
©Demet TV