Aob: Nederlandse leraren relatief slecht betaald

Nederlandse docenten worden relatief slecht betaald. Leraren staan in Nederland veel langer voor de klas en de klassen zijn groter dan in veel andere landen. Alleen in de Verenigde Staten krijgen docenten relatief gezien een kariger vergoeding. Dat stelt de Algemene Onderwijsbond (AOb) donderdag.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) zei vorige maand in reactie op een artikel over hoge lerarensalarissen dat alleen docenten in Duitsland beter betaald krijgen dan Nederlandse leraren. In Finland bijvoorbeeld krijgen docenten minder betaald dan in Nederland, aldus Dekker. De staatssecretaris baseerde zich op het OESO-rapport Education at a Glance 2012.

Daarbij keek hij echter alleen naar het netto maandsalaris, aldus de AOb. “Het komt de staatssecretaris kennelijk goed uit om niet verder te lezen dan de tabel maandsalarissen”, zegt AOb-voorzitter Walter Dresscher. “Anders zou hij weten dat Finse docenten veel minder lesuren hebben en meestal werken met flink kleinere klassen.


Net zoals de meeste westerse landen die door de OESO onder de loep worden genomen.”

De onderwijsbond komt in de volgende editie van het Onderwijsblad met een eigen analyse van het OESO-rapport, die haaks staat op de interpretatie van Dekker. Volgens de AOb blijkt uit die analyse dat Nederlandse leraren vergeleken met andere Europese landen veel meer uren draaien en meer leerlingen in de klas hebben.”De verschillen zijn enorm”, zegt Dresscher. “Dan mag je de discussie niet verplatten tot een verhaal over het maandsalaris.”

Volgens Dresscher moet Dekker alles op alles zetten om het onderwijs aantrekkelijker te maken voor potentiële nieuwe leraren. Dat kan onder meer door jonge docenten een baan te bieden die nu nog niet nodig is, zodat ze klaar zijn om een klas over te nemen als oudere docenten met pensioen gaan. “En door eindelijk iets te doen aan de nullijn”, aldus Dresscher. “Het Nederlandse onderwijs concurreert niet met het Duitse en Finse, maar met het bedrijfsleven om de gunsten van de hoogopgeleide. Als Dekker niet weet waar hij moet beginnen, dan heeft hij mijn nummer.”

10 januari 2013, 12:22
©Demet TV