OM tevreden met lik-op-stukbeleid oud en nieuw

Het Openbaar Ministerie is tevreden met de lik-op-stukaanpak van afgelopen jaarwisseling. In totaal werden 723 mensen aangehouden vanwege onder meer beledigingen, vernielingen, mishandelingen en bedreigingen die rond oud en nieuw werden gepleegd. Van 419 zaken is al bepaald wat ermee gaat gebeuren, meldt het OM donderdag.

Van de 419 zaken legde het OM in 167 gevallen een straf op, werd besloten tot een boete of een voorwaardelijk sepot.


Verder werden 48 zaken helemaal geseponeerd. Dertien kleine zaken van minderjarigen zijn naar Bureau Halt doorgestuurd. In zes zaken wordt nog nader overlegd met andere partijen, zoals zorginstellingen.

In totaal 185 mensen hebben een dagvaarding ontvangen. Daarvan zijn er al zestien voor een supersnelrechter gekomen. Binnenkort komen nog eens zestien anderen voor een snelrechter. Daarnaast is van 48 zaken al bekend dat ze op een zogenoemde themazitting worden behandeld. In 105 gevallen worden de verdachten opgeroepen voor een reguliere zitting.

Eerder uitte politiebond ACP nog kritiek op het supersnelrecht. De bond vindt dat het supersnelrecht moet worden afgeschaft, omdat het berechten van verdachten binnen drie dagen, wat gebeurt bij eenvoudige zaken waarbij bijvoorbeeld nauwelijks getuigen moeten worden gehoord, leidt tot veel te lage straffen.

De hoogste baas van het OM Herman Bolhaar zei daarop juist tevreden te zijn over de straffen die zijn uitgedeeld en noemde de kritiek van de politiebond onterecht. De supersnelrechtzaken maken slechts een deel uit van het OM-beleid. Met alle andere mogelijkheden die het OM heeft erbij, zoals het zelf afdoen van zaken, sprak Bolhaar van een voorlopig goede score.

10 januari 2013, 15:52
©Demet TV