Nederlandse bedrijven niet in Europese innovatietop

Nederland heeft met bijna 57 procent een hoger percentage innovatieve bedrijven dan gemiddeld in de Europese Unie. Tot de top vijf behoort Nederland echter niet. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Gemiddeld lag het percentage bedrijven dat innoveert in de EU tussen 2008 en 2010 op 53 procent. Veruit het grootste aandeel innoverende bedrijven was te vinden in Duitsland, met 79 procent. Daarna volgen Luxemburg (68 procent), België (61) en Portugal, Zweden en Ierland (zestig procent). Nederland staat op plaats negen.

De landen waarin weinig wordt geïnnoveerd door bedrijven liggen allemaal in het voormalige Oostblok.


De laagste percentages zijn te vinden in Bulgarije en Polen (respectievelijk 27 & 28 procent).

Bedrijven worden door Eurostat als innoverend gezien als zij producten of processen hebben vernieuwd. Ook innovaties op het gebied van marketing en organisatie worden meegerekend.

Van de bedrijven in de EU die innoveren doet driekwart dat alleen met interne middelen. De overige kwart werkt samen met andere bedrijven, universiteiten of publieke onderzoeksinstellingen. In Nederland wordt door een derde samengewerkt.

11 januari 2013, 12:40
©Demet TV