Moorddadige start van het jaar

De eerste maand van het jaar kent een stuk meer moorden en gevallen van doodslag dan gebruikelijk. De maand is nog niet halverwege, maar er is al meer gemoord dan de afgelopen jaren in de hele maand, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De afgelopen twee dagen werden vijf moorden gepleegd, waarmee de teller van deze maand uitkomt op twaalf. Het gemiddelde in de januari’s van 2007 tot en met 2011 is 10,4 over de hele maand. Over 2012 zijn nog geen cijfers beschikbaar.

Dit wil overigens niet zeggen dat er in Nederland steeds meer gemoord wordt.


Het aantal moorden vertoont over de afgelopen jaren een dalende lijn. Tot 2004 lag het aantal ieder jaar ruim boven de tweehonderd, maar sindsdien is het met golven naar boven en beneden langzaam verder gezakt. Het gemiddelde van 2007 tot en met 2011 is 168 moorden per jaar.

In de zaak van de 33-jarige vrouw uit Amsterdam die woensdagnacht op een fietspad langs de Molenkade in Duivendrecht werd gevonden, zegt de politie dringend op zoek te zijn naar vier getuigen. Een andere getuige zegt namelijk dat hij rond het tijdstip dat de vrouw werd gevonden twee jonge mannen en twee jonge vrouwen langs de vindplaats heeft zien lopen. In de zaak is een 27-jarige man uit Amsterdam aangehouden. Het motief ligt volgens de politie in de relationele sfeer.

Een slachtoffer dat donderdagochtend langs de Ringbaan-Oost in Weert werd gevonden, blijkt een 43-jarige man uit die plaats te zijn. De politie zoekt in deze zaak nog naar een fietser die andere mensen op het lichaam wees en vervolgens wegfietste. Het slachtoffer heeft hooguit enkele dagen op de vindplek gelegen.

11 januari 2013, 13:06
©Demet TV