Categories Nieuws Artikelen

Opstelten: hoge verkeersboetes werken

Hoge verkeersboetes zijn effectief. Het kabinet is daarom niet van plan om ze te verlagen, zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De bewindsman reageerde op het pleidooi van de nieuwe politiechef van West-Brabant en Zeeland Hans Vissers dat de verkeersboetes te hoog zijn. Nederland is ‘doorgeschoten met de hoogte van de boetes’, zei Vissers in een interview met Omroep Brabant.

“Ik merk dat onze collega’s echt aarzeling hebben en soms zelfs niet meer optreden, omdat ze vinden dat boetes van tweehonderd tot driehonderd euro voor een verkeersovertreding veel te veel vinden”, zo zei de politiechef. SP’er Nine Kooiman is het met hem eens en vroeg Opstelten de boetes te verlagen.

De minister is dat niet van plan.


Uit onderzoek is volgens hem gebleken dat hogere boetes wel degelijk een effect hebben. Het is de ‘meest effectieve sanctie tegen te hard rijden’, aldus Opstelten. Wel zei hij dat bij een volgende verhoging eerst wordt gekeken wat het effect is op de verkeersveiligheid en het effect op de handhaving door agenten.

Opstelten riep Vissers verder tot de orde. Die moet zich ‘niet bemoeien’ met de hoogte van de sancties, maar zich bezighouden met de uitvoering en naleving van die sancties. Het vaststellen van de boetes ‘ligt in andere handen’, aldus Opstelten.

15 januari 2013, 14:00
©Demet TV