Topdrukte bij wegenwacht

De aanhoudende vorst zorgt donderdag bij de Wegenwacht voor topdrukte. De ANWB denkt donderdag in totaal zevenduizend gestrande automobilisten te helpen. Dat is twee keer zo veel als op een normale donderdag, zegt een woordvoerder. Donderdag en dinsdag zijn de drukste verkeersdagen.

In Rotterdam en Den Haag, waar het in de nacht van woensdag op donderdag met temperaturen tot voorbij -13 het koudst was, heeft de Wegenwacht het het drukst. De kou heeft de afgelopen dagen al tot veel drukte geleid. Maandag werd gerekend op 5600 auto’s met pech, maar dat werden er meer dan zesduizend. Ook woensdag kwam de teller boven de zesduizend uit.

Donderdag zijn vierhonderd wegenwachten ingezet. Dat zijn er honderd meer dan gebruikelijk.

In veruit de meeste gevallen staan automobilisten langs de kant door accu’s die de startmotor niet meer draaiend krijgen.


In de kou lopen de accu’s sneller leeg en laden ze langzamer op. Vooral als de kou langere tijd aanhoudt sneuvelen de zwakkere accu’s. “Als de accu niet te ver leeg is kunnen we hem nog opladen, maar anders is een nieuwe accu nodig.” Verder zijn er problemen met dichtgevroren portieren en in enkele gevallen een vastgevroren handrem.

Vrijdag verwacht de ANWB vijfduizend automobilisten te helpen, tweeduizend meer dan op een normale vrijdag. “En in het weekeinde gaat het gewoon door, want ook dan gaan mensen op pad.”

Het grootste aantal automobilisten dat de Wegenwacht ooit op een dag uit de brand hielp is 9230. Dat gebeurde op 2 februari vorig jaar.

De wegenwachten zijn deze week al meerdere mensen met pech tegengekomen die waren bevangen door de kou. “Veel automobilisten gaan nogal luchtig gekleed op pad. Als je auto uitvalt, koelt het heel snel af. Neem dus goede kleren en een deken mee, denk ook om je hoofd.” De wegenwachten delen donderdag dekens uit aan pechvogels die dat nodig hebben.

17 januari 2013, 12:35
©Demet TV