‘Asscher wil loonstijging voor economie’

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) ziet in loonstijgingen een middel om de economie aan te zwengelen. Dat stelt Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van een interview met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Een woordvoerder van Asschers ministerie ontkent echter dat de minister uitspraken heeft gedaan over loonstijgingen.

De dalende consumentenbestedingen zijn al bijna twee jaar een rem op de economie.


Volgens de krant stelde Asscher dat hij zich met zijn uitspraken niet in de cao-onderhandelingen wil mengen. “Het is niet aan mij om looneisen te formuleren, maar het zou wel helpen als Nederlanders wat meer koopkracht hebben.”Een woordvoerder stelt dat Asscher alleen heeft gezegd dat aan loonmatiging ook nadelen zitten, zonder een uitspraak te doen over loonstijging. Het ministerie zou de krant hebben verzocht om een rectificatie. “Bij de hoofdredactie van het FD is geen verzoek van Asscher tot rectificatie binnengekomen”, meldt chef van de centrale nieuwstafel van het FD Han Dirk Hekking echter. “En daar ziet het FD ook geen enkele reden toe.”

Volgens de krant stelt Asscher dat de achterblijvende bestedingen en de eurocrisis de twee redenen zijn dat de economie niet goed presteert. Hij stelt dat het kabinet met andere Europese landen ‘bezig’ zijn de eurocrisis op te lossen.

De overheid kan volgens Asscher echter niet het probleem met de achterblijvende consumentenuitgaven oplossen. “We weten dat meer koopkracht vooral aan hogere lonen of van meer economische groei moet komen. Dit kan niet alleen uit Den Haag komen.” Het ministerie ontkent ook deze uitspraak.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW stelt in een reactie op het interview dat loonsverhogingen onverstandig zijn. “De economie draait op dit moment op de export. Als de lonen omhooggaan, verslechtert onze concurrentiepositie”, stelt een woordvoerder. Nederlandse ondernemers zouden dan meer moeite hebben om te concurreren met buitenlandse bedrijven.

18 januari 2013, 11:20
©Demet TV