Drie jaar cel voor frauderende belastingambtenaar

Een oud-medewerker van de Belastingdienst is maandag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot drie jaar cel. De 46-jarige Leeuwarder sluisde voor 432 duizend euro aan btw-teruggaven weg die voor Friese bedrijven waren bedoeld. Hij werd veroordeeld voor valsheid in geschrifte, oplichting en deelname aan een criminele organisatie.

Uit de computergegevens van de Belastingdienst selecteerde de man de bedrijven die voor teruggave in aanmerking kwamen. Zogenaamd namens die bedrijven gaf hij een gewijzigd bankrekeningnummer door, waarop de btw werd teruggestort.

Om zichzelf in te dekken waarschuwde hij de betreffende bedrijven dat er een brief onderweg was waarin de Belastingdienst er per abuis van uitging dat het rekeningnummer was veranderd.

Behalve de 46-jarige Leeuwarder stonden ook een 34-jarige plaatsgenoot en een 51-jarige vrouw uit Badhoevedorp terecht.


De hoofdverdachte liet de vrouw vijf bankrekeningen openen, waarop de btw konden worden gestort. Ze had via Marktplaats iemand gezocht die haar uit de financiële problemen kon helpen.

De vrouw kreeg 2750 euro voor haar diensten. De rechtbank veroordeelde haar tot een werkstraf van 180 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf.

De 34-jarige Leeuwarder haalde het geld van de rekeningen. Hij hielp de belastingambtenaar het geld wit te wassen door sieraden en gouden munten te kopen. De man kreeg tien maanden cel. Een groot deel van het geld is teruggevonden bij de twee Leeuwarders, bij familie en in een bedrijfsloods.

21 januari 2013, 15:09
©Demet TV