Nederlandse Patriots dinsdag op Turkse bodem

De Nederlandse Patriot-raketten die moeten helpen Turkije te beschermen tegen mogelijke raketaanvallen uit Syrië worden dinsdag gelost in de haven van het Zuid-Turkse Iskenderun. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie maandagmiddag.

Zo’n 270 Nederlandse militairen vertrokken maandagochtend vanaf vliegbasis Eindhoven naar Turkije. Omdat ze pas in de middag aankomen, begint het uitladen van de Patriot-raketten, die twee weken geleden al naar Turkije vertrokken, dinsdagochtend.


Daarna gaan de raketten en de militairen naar hun bestemming. Het raketafweersysteem wordt langs de grens met Syrië ingezet voor de NAVO-operatie Anatolian Protector.

De Patriots werden naar Turkije gestuurd omdat dat land de NAVO had gevraagd zijn bevolking en grondgebied te helpen beschermen langs de grens met het door een burgeroorlog verscheurde Syrië. De Nederlandse Patriots worden alleen ter verdediging ingezet. De kosten van de missie zijn geraamd op 42 miljoen euro.

Naast Nederland beschikken alleen de NAVO-landen Duitsland en de Verenigde Staten over Patriots. Ook zij zetten hun raketafweersysteem in voor Turkije. De Duitse Patriot-raketten die moeten helpen Turkije te beschermen tegen mogelijke raketaanvallen uit Syrië zijn maandag gelost in de haven van Iskenderun.

21 januari 2013, 16:52
© Demet TV