‘Criminaliteit onder vrouwen fors gestegen’

De criminaliteit onder vrouwen is de laatste jaren fors gestegen. Zelfs in de georganiseerde criminaliteit maakt de vrouw een opmars, concluderen de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam in een studie die donderdag openbaar wordt, schrijft het AD dinsdag.

Vrouwen zouden al leidinggevende rollen hebben in de drugshandel vanuit de Antillen en de mensensmokkel van prostituees uit West-Afrika. Jonge meisjes zouden vaker lid zijn van criminele jeugdbendes dan in de politieregistraties voorkomt.


De politie zou vaak denken dat de meisjes geen actieve rol hebben, terwijl de meisjes tegenover de onderzoekers aangeven zelf ook misdrijven te hebben gepleegd.

De problemen zijn veel forser dan werd aangenomen, zegt onderzoeker Anne-Marie Slotboom in de krant. Criminaliteit door meisjes en vrouwen is volgens de onderzoekers te lang gebagatelliseerd en te weinig onderzocht. De aanpak om jonge meisjes van het criminele pad te houden zou falen. Een probleem zou zijn dat alle criminelen hetzelfde worden benaderd, terwijl vrouwen anders moeten worden behandeld.

De mannen zijn overigens nog altijd veruit in de meerderheid als het om criminaliteit gaat. Een op de vijf verdachten is vrouw, maar hun aandeel neemt wel toe.

22 januari 2013, 07:13
©Demet TV