Mogelijk langste koudegolf in halve eeuw

Nederland zit momenteel mogelijk midden in de langste koudegolf sinds een halve eeuw. Dat meldt Meteoconsult dinsdag. In de winter van 1962-1963 was sprake van een koudegolf van dertien dagen. Een evenaring van die koudegolf is volgens het weerbureau mogelijk.

Vorige week woensdag leek Nederland al midden in een koudegolf te zitten, maar door bewolking werd het uiteindelijk niet koud genoeg om van een koudegolf te kunnen spreken. De komende nachten klaart het echter op, waardoor het kwik vermoedelijk wel ver genoeg daalt.

Om te kunnen spreken van een koudegolf mag de temperatuur in De Bilt vijf dagen niet boven de 0 graden uitkomen.


Van die vijf dagen moet het kwik minimaal drie dagen onder de -10 graden zijn gekomen.

Sinds vorige week maandag vriest het in De Bilt al dag en nacht. Dinsdagnacht vroor het al een keer streng. De komende dagen verwacht Meteoconsult meer opklaringen en de wind neemt geleidelijk aan af. Boven het sneeuwdek kan het op plekken met opklaringen zeer snel afkoelen, met als gevolg strenge tot zeer strenge vorst.

Een avond en een nacht met strenge vorst in landelijk hoofdstation De Bilt zijn voldoende om voor twee etmalen een minimumtemperatuur onder -10 graden te noteren, aldus Meteoconsult. “De kans op een officiële koudegolf is dus zeer groot geworden.”

Als ook zaterdag de temperatuur voor de dertiende dag op rij het hele etmaal onder het vriespunt blijft, zou dat volgens Meteoconsult zelfs de langste koudegolf in vijftig jaar tijd betekenen.

22 januari 2013, 09:24
©Demet TV