Integratieportefeuille naar Leers


De nieuwe minster van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) zal niet het woord voeren over integratie. Dat deel van de portefeuille van de vertrokken Piet Hein Donner gaat naar minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA), zei Spies vrijdagmiddag tijdens een persbijeenkomst op haar ministerie.


Het is een ‘logische keuze’ dat Leers voortaan ook het woord doet over integratiezaken. “Het wordt een nog meer samenhangend pakket”. Bovendien ‘ontlast’ het de portefeuille van de minister van Binnenlandse Zaken, aldus Spies.


De nieuwbakken minster noemde het heel bijzonder om ‘ s ochtends als gedeputeerde haar huis te verlaten om er als minister thuis te komen. De voormalig vicefractievoorzitter van het CDA heeft ‘iets meer dan een paar dagen’ nagedacht over het ‘zeer indringende beroep’ dat vicepremier Maxime Verhagen (CDA) op haar deed om Donner op te volgen, die vertrekt naar de Raad van State.


“Verhagen realiseerde dat hij wat vroeg. Ik had een mooie baan”, zei Spies daarover. “We hebben daar in een hele goede een plezierige sfeer over gesproken.” Zij heeft vervolgens ‘met overtuiging’ ja gezegd.


Spies is van plan om snel naar het Caribisch gebied af te reizen voor een bezoek aan de eilanden van het koninkrijk. Daar is ze nog nooit geweest. De minister, die ook verantwoordelijk is voor koninkrijksrelaties, gaat de kerstvakantie gebruiken om zich in te lezen in alle nieuwe dossiers.


Het CDA heeft nog steeds geen nieuwe leider. Spies ontkende dat zij ambities in die richting heeft. “Ik ben de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken.” Haar benoeming gaat haar geen nieuwe rol in de partij opleveren, aldus Spies.16 december 2011, 15:21
(© Novum)