Haags raadslid opgepakt voor lekken stukken

Een Haags gemeenteraadslid is opgepakt voor het lekken van geheime stukken aan een journalist van het AD. Tijdens zijn verhoor bekende hij bovendien wiet te hebben verkocht aan minderjarigen, laat het Openbaar Ministerie woensdag weten.

De stukken gingen over een mogelijke aankoop van het World Forum, een internationaal congrescentrum in Den Haag, en kwamen uit een besloten gemeenteraadsvergadering. De journalist schreef op basis van de stukken een artikel voor de Haagse editie van het AD.


De gemeente deed vorige week aangifte van het lekken van de stukken.

De politie kwam het lek op het spoor doordat de telefoon van het raadslid wordt afgetapt. De man wordt ervan verdacht softdrugs te hebben verkocht aan kinderen van 14 en 15 jaar. In een van de afgetapte gesprekken was te horen dat het 46-jarige raadslid aan de journalist vertelde waar in zijn fractiekamer de geheime informatie te vinden was en dat het raadslid hem zijn toegangspas gaf.

Het raadslid werd dinsdag opgepakt in zijn woning in Den Haag. Daar werd bovendien een alarmpistool aangetroffen, waarvan het bezit strafbaar is. De man heeft bekend de stukken te hebben gelekt. Hij verklaarde dat hij vond dat de informatie ook openbaar moest zijn voor burgers.

De man bekende eveneens wiet te hebben verkocht aan minderjarigen. Hij is op vrije voeten gesteld en moet zich later voor de rechtbank verantwoorden.

De journalist wordt verdacht van diefstal van de stukken uit het gemeentehuis. Hij is niet aangehouden. Justitie moet nog beslissen of de journalist wordt vervolgd.

23 januari 2013, 13:37
©Demet TV