‘Brandgevaarlijke moskee-internaten jaren gedoogd’

Rotterdam heeft jarenlang getolereerd dat moskeeën kinderen huisvesten terwijl ze niet voldeden aan de brandveiligheidseisen. Wethouder van wonen Hamit Karakus (PvdA) heeft in een spoeddebat onterecht beweerd dat de moskee-internaten altijd brandveilig waren, concluderen NRC Handelsblad en RTV Rijnmond uit documenten die ze met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur in handen kregen.

De NRC berichtte in november dat honderden kinderen vanaf 12 jaar in verschillende steden in moskeeën wonen. Ook schreef de krant dat enkele moskee-internaten brandonveilig zijn geweest en geen vergunning hadden om er kinderen te laten slapen.

In een spoeddebat dat volgde beweerde wethouder Karakus dat de internaten altijd brandveilig waren. Uit de vrijgekomen documenten zou echter blijken dat de internaten inderdaad in slechte staat verkeerden.

In de documenten zou staan dat de gebouwen soms ‘een bedreiging’ voor ‘de veiligheid van de aanwezige personen’ vormen.


In een bandopname uit een ambtelijke vergadering in 2011 over een moskee in Rotterdam-Zuid zegt een bouwinspecteur volgens de krant dat van geluk kan worden gesproken dat er niets is gebeurd. Een beleidsmedewerker zou over een meisjesinternaat zeggen dat het niet veilig is en dat het ’totaal niet kan daar’.

Een moskee-internaat in Rotterdam-Zuid zou al tien jaar waarschuwingen krijgen over de gebrekkige brandveiligheid. In Rotterdam-Noord was de situatie in 2008 zo ernstig dat vrijwilligers ’s nachts de wacht moesten houden, zodat de kinderen bij brand op tijd konden worden gewekt.

De raad had Karakus al vragen gesteld over het verschil tussen zijn verklaringen en de conclusies in de documenten. Vorige week donderdag schreef Karakus aan de raad dat na de conclusies die in de documenten worden getrokken twijfels zijn gerezen en dat het tot een nieuwe inspectie kwam. Daaruit zou zijn geconcludeerd dat het toch niet nodig is om maatregelen te nemen.

Bouwdeskundige Nico Scholten stelt tegenover de krant en de omroep dat de gemeente de situatie te lang op haar beloop heeft gelaten. De betrokkenen moeten volgens hem zo snel mogelijk om tafel komen. Anders zou de ‘chaos’ voortduren.

Coalitiepartij VVD zegt in de krant verbijsterd te zijn. Ook coalitiepartners PvdA, CDA en D66 willen de wethouder aan de tand voelen.

23 januari 2013, 13:28
©Demet TV