Achttien jaar geëist voor overval Haagse juwelier

Tegen de 19-jarige Ziya B. en de 20-jarige Sandro G., die verdacht worden van een fatale roofoverval op een Haagse juwelier in april vorig jaar, is donderdag voor de rechtbank in Den Haag achttien jaar cel geëist. Tegen de 22-jarige Lasha G., die de vluchtauto en het vuurwapen zou hebben geregeld, werd vijftien jaar geëist. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De juwelierszaak Lapidee aan de Beeklaan in Den Haag werd op 25 april vorig jaar door de twee jongste verdachten overvallen.

Daarbij werd op de 47-jarige juwelier Ruud Stratmann geschoten. Hij overleed korte tijd later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.


Ziya B. en Sandro G. sloegen na de roofmoord op de vlucht. Na de overval verspreidde de politie een opsporingsbericht, met de identiteit en foto’s van de verdachten. De moeder van B. meldde zich vervolgens en riep haar zoon op zich aan te geven. Een week na de overval kon Ziya B. naar aanleiding van tips worden aangehouden in de Haagse schilderswijk.

Diezelfde dag nog gaf ook de Haagse Sandro G. zichzelf aan op de Nederlandse ambassade in Georgië. Daar was hij naartoe gevlucht omdat hij er familie heeft. Sandro G. gaf toe op Stratmann te hebben geschoten. Hij zou uit angst hebben gehandeld, omdat de juwelier zich verweerde.

24 januari 2013, 12:36
©Demet TV