‘Kamerleden voldoen niet aan regels over bijbanen’

Tweede Kamerleden voldoen niet aan hun eigen regels om bijbanen en nevenfuncties te melden. Dat schrijft het AD vrijdag op basis van eigen onderzoek. Bij zo’n dertig Kamerleden klopten hun gegevens niet of waren deze onvolledig of verouderd.

Tientallen politici zouden na vragen van de krant hun bijbanen en inkomsten ineens hebben laten aanpassen. Normaal gesproken gebeurt dat zo’n twee keer per jaar.

Onder anderen Kamerleden Kees van der Staaij (SGP), Selçuk Öztürk (PvdA) en Ronald Vuijk (VVD) werden de afgelopen dagen door het AD op onvolkomenheden gewezen. Daarop hebben zij de gegevens aangepast of zeiden dit zo snel mogelijk te zullen doen. Van der Staaij liet weten de wet niet te kennen. “Ik wist niet dat ik ook een bedrag moest vermelden. Maar ik verdien 1250 euro per jaar extra en zal dat meteen aan de griffie doorgeven.”


Kamerleden zijn verplicht hun bijbanen te laten registreren in een openbaar register. Dat staat zowel in de wet als in de Kamerreglementen.

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) vindt dat het openbare nevenfunctieregister moet kloppen, maar zegt ‘niet als een politieagent achter leden aan te gaan of ambtenaren op hen af te sturen’. De controle moet volgens haar aan de publieke opinie worden overgelaten. “Dat is een mooie en belangrijke taak voor journalisten”, aldus de Kamervoorzitter in de krant.

25 januari 2013, 08:33
© [Copyright 2013 Demet TV]