Nederlander gebruikt minder water

Nederlanders zijn sinds 1990 per persoon minder water gaan gebruiken, ondanks de groei van de economie. Oorzaak zijn een groeiend milieubewustzijn, beleidsmaatregelen en nieuwe technologieën, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Gemiddeld gebruikt een Nederlander 129 liter leidingwater per dag, twintig liter minder dan in 1990.

Het gemiddelde watergebruik daalde tussen 1990 en 2011 met 0,7 procent per jaar. Het waterverbruik per persoon lag in 1990 op zijn hoogst. In 1970 ging er voor huishoudelijke doeleinden nog 109 liter per persoon per dag doorheen.

Met name op water van toiletten, wasmachines en vaatwassers werd de afgelopen jaren bespaard.


Huishoudens gebruikten in 2011 bijna driekwart van het leidingwater. Twee derde daarvan wordt gebruikt voor douchen en het doortrekken van het toilet.

Ook bedrijven springen efficiënter met water om. Het gebruik is zelfs nauwelijks meer dan in 1970, terwijl het bruto binnenlands product sindsdien sterk is gestegen. Dat komt volgens de onderzoekers van het CBS mede door de groei van de dienstensector, waar minder water wordt gebruikt dan bijvoorbeeld in de industrie.

Ook grondwater wordt steeds efficiënter gebruikt. In 2010 werd in ons land 2,35 liter grondwater gebruikt per verdiende euro. Zes jaar eerder was dit nog 2,69 liter. Het meeste water wordt gebruikt in de akkerbouw en veehouderij.

Ondanks de bevolkingsgroei nam de drinkwaterproductie tussen 1990 en 2010 ook in absolute zin af, zo blijkt uit cijfers van koepelorganisatie voor waterbedrijven Vewin. In 1990 werd ruim 1,17 miljoen kubieke meter water geleverd, twintig jaar later 1,09 miljoen.

25 januari 2013, 12:21
©Demet TV