Aantal tbs’ers in longstay gaat fors omlaag

Het aantal tbs’ers dat in een zogeheten longstay-afdeling zit neemt op termijn met dertig procent af. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) maandag aan de Tweede Kamer.

Zo’n 150 mensen zitten op dit moment op de longstay-afdeling.


Dat is een afdeling voor langdurig verblijf waar patiënten niet meer worden behandeld. Verlof van deze groep mag alleen begeleid plaatsvinden.

De daling wordt onder meer veroorzaakt door verminderde instroom. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat de behandelingen en de medicijnen de afgelopen jaren zijn verbeterd, waardoor minder mensen op een longstay-afdeling terechtkomen.

Ook worden tbs’ers overgeplaatst. Een deel gaat van de longstay naar een forensisch psychiatrisch centrum. Anderen kunnen naar de reguliere geestelijke gezondheidszorg (ggz). Daar gaan voor hen ook andere verlofregels gelden.

28 januari 2013, 13:21
©Demet TV