Ombudsman onderzoekt vele boetestelsels

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer bekijkt wat de gevolgen voor burgers zijn van de verschillende boetestelsels. De stelsels kennen verschillende systemen van rechtsbescherming. De Ombudsman liet maandag weten signalen te krijgen dat het mensen niet duidelijk is welke route zij moeten doorlopen als ze het oneens zijn met een boete.

Nederland kent onder meer het transactievoorstel en de strafbeschikking.


Ook is er de zogenoemde Mulder-beschikking, een boete die wordt opgelegd onder administratief recht voor kleinere verkeersovertredingen. Bij een Mulder-overtreding is geen sprake van een verdachte, maar van een betrokkene.

De ombudsman onderzoekt onder meer de complexiteit van het sanctiebestel en betrekt hier onder meer het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), het Openbaar Ministerie en het ministerie van Veiligheid en Justitie bij. Het onderzoek is naar verwachting voor de zomer klaar.

28 januari 2013, 13:51
©Demet TV