Whatsapp schendt privacy gebruikers

De applicatie Whatsapp schendt op grote schaal de privacy van de gebruikers. Dat meldt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), dat samen met de Canadese privacytoezichthouder onderzoek deed naar de populaire app, waarmee zonder kosten berichten, foto’s en filmpjes kunnen worden verstuurd.

Whatsapp, wereldwijd gebruikt door honderden miljoenen mensen, heeft sommige zaken al aangepast.


Maar nog steeds moeten gebruikers, Iphone-bezitters met besturingssysteem iOS 6 uitgezonderd, het Amerikaanse bedrijf verplicht toegang geven tot hun volledige adresboek. Dat is in strijd met Nederlands en Canadees recht.

Het is de eerste keer dat twee nationale privacytoezichthouders van beide zijden van de Atlantische Oceaan de handen ineenslaan. “Wij zijn heel trots dat wij dit belangrijke moment markeren samen met onze Nederlandse counterparts, vooral in het licht van de in toenemende mate online en mobiele wereld die geen grenzen kent”, zegt voorzitter van de Canadese toezichthouder Jennifer Stoddart in een verklaring.

Het CPB kan sancties opleggen tegen het bedrijf. Eerst wordt echter afgewacht of Whatsapp zelf verbeteringen doorvoert.

28 januari 2013, 16:24
©Demet TV